Onthulling Piet’s banky 5 november 2023

foto Bertus Dijkstra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Bertus Dijkstra

Op 18 januari 2020 stapte de toen 56 jarige Piet Braaksma – na een lange innerlijke strijd – uit het leven. Het veroorzaakte een enorme schrik binnen familie en vriendengroep. In zijn woning in Stiens trof de familie talloze schilderijen aan. Uit de opbrengst van de verkochte werken hebben Stichting Vrouwbuurtstermolen en it Fryske Gea een bijdrage ontvangen. Daarnaast heeft het voedselbos op Ouwe-Syl sinds 5 november ‘Piets banky’, waarmee de herinnering aan Piet Braaksma voortleeft.

Het leven van de zoon van Henk en Baukje Braaksma en broer van Jan, Gerrit, Frits en Nienke was eentje van uitersten. In de muziek en tijdens (familie)feestjes kende Piet uitbundige momenten, al leefde de ‘onzekere Piet’ ook een teruggetrokken en soms eenzaam bestaan, zo valt in een paginagroot artikel in de LC van vrijdag 3 september 2021 te lezen. In het tekenen en later in het schilderen vond Piet zijn grote passie. De verrassing was groot toen de familie een schat van meer dan 200 schilderijen in Piets huis vond. “De hele solder in Stiens ston fol”, weet Jan de Vries van het Voedselbos.

Om 15.00 uur staan zo ongeveer 35 vrienden, familieleden en kennissen van Piet in de groenstrook aan de westelijke bosrand van het Voedselbos, wanneer Jan Braaksma en zwager Sytse Haima een op Piet geënt lied ten gehore brengen. Vervolgens neemt Nienke Braaksma het woord en blikt terug op de roerige tijd waarin de familie verzeild raakte: “It wie 18 jannewaris 2020 doe ’t Piet út it libben stapt is, of sa ’t wy it hjir sizze himsels tekoart dien hat. Der kaam in soad op ús ôf en der moast in soad regele wurde. Us húshâlding wie in goed team, wy folden inoar goed oan. We hawwe op in goeie en moaie wize ôfskied nimme kinnen, dêr woene we him net tekoart yn dwaan. In soad minsken wiene fernuvere oer Piets skilderskwaliteiten, in tal toande belangstelling foar de skilderijen. It idee ûntstie om in part fan de wurken tentoan te stellen, werby it foar ús wichtich wie dat de skilderijen goed te plak komme soene.” De schilderijen werden bij Poorte in St.-Annaparochie geëxposeerd en veel werken van de talentvolle schilder vonden gretig aftrek.

Na de onthulling zingt Jan de Vries i.s.m. Jan Braaksma en de later bijvallende Sytse Haima het lied ‘Freedom Holliday Cruise’, het nummer van de Feetwarmers dat door Piet Braaksma is geschreven en hier en daar zachtjes wordt meegezongen.

Piet was een natuurmens, de schilderen van o.a. schapen, koeien, paarden en landschappen zijn hier het bewijs van. “Hy kaam graach op ’t Noorderleech (it Fryske Gea) en hie affiniteit mei de Froubuorster mûne en it Sylster iterij bosk”, weet Nienke. De familie besloot daarom deze drie goede doelen een schenking, uit de verkoop van de schilderijen, in het vooruitzicht te stellen. It Fryske Gea en de Vrouwbuurstermolen ontvingen een donatie, terwijl het Voedselbos met ‘Piets banky’ nu een permanent aandenken aan de oud Ouwe-Sylster rijker is.

Het bankje wat deze eerste novemberzondag door Gerrit en Frits Braaksma d.m.v. het wegtrekken van de Sylster dorpsvlag wordt onthuld, staat niet geheel toevallig op twee wiebelende veren weet Djoke Bierma: “Bij Piet most ‘t wat âns as âns”. Het mauve (Piets lievelingskleur) gekleurde metalen frame is gemaakt door Jacob Rodenhuis, waarna meubelmaker Erik Heere met uit Ouwe-Syl afkomstig essenhout er een liefelijk bankje van heeft vormgeven. Het bankje draagt een in gelaserde QR-code en de naam ‘Piets banky’. Door de QR-code te scannen wordt de bezoeker naar een website verwezen waar meer informatie en een overzicht van een breed scala van Piets werken zijn te bewonderen. Sommige ervan zijn te koop. Als extra dimensie heeft Heere de schroefgaten in de zitting opgevuld met een glow in the dark epoxy, wat maakt dat de zitting in de avonduren oplicht.

Als eerste nemen Jan, Gerrit, Frits en Nienke plaats op het wiebelbankje, de heren zittend en Nienke liggend op de bovenbenen van haar drie broers. Het bankje op verende poten kan rekenen op goedkeuring alom.

foto Bertus Dijkstra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoekers die op het ‘Piets banky’ plaatsnemen, kunnen vandaar genieten van de Bildtse rust en weidsheid van het landschap. Én al heen en weer wiegend mijmerend over… genieten van de Bildtse zonsondergang. Voor mensen die Piet persoonlijk hebben gekend, zal dat ongetwijfeld een moment van herinnering en een gevoel van eerbetoon oproepen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.