Vrijwilligers ‘Voedselbos Ouwe-Syl’ buffelen ondanks kou gewoon door

16 januari,
tekst en foto’s Bertus Dijkstra, www.ouwe-syl.nl

Op het moment dat de kou het Bildtse landschap binnentreedt, is het in de vroege zaterdagmorgen van 16 januari een drukte van belang in het in aanleg zijnde ‘Sylster voedselbos’. Meer dan tien vrijwilligers zijn onder toeziend oog van ‘boswachter’ Jan de Vries fanatiek bezig hun bijdrage aan dit voor Ouwe-Syl unieke project te leveren. Waarvan wekelijks de vorderingen steeds zichtbaarder worden.

Projectleider en initiator van ‘Voedselbos Ouwe-Syl’ Jan de Vries kijkt met een brede tevreden glimlach om zich heen en constateert dat de vrijwilligers er – ondanks de winterkou – toch weer staan: ‘t Is prachtig te sien, één berichy in ’e groepsapp en se staan der weer”. De aanwezige vrijwilligers weten wat er van hen verwacht wordt, als een geoliede organisatie doet ieder zijn ding volgens afspraak. “Soa nou en dan even lekker ouwehoere tussen de bedriven deur, wy geniete der fan”, zo weet de motor van deze geoliede hechte familie.

Twee dames harken al keuvelend houtsnippers bij elkaar, een aantal heren sjouwen af en aan met de door Bartjan v/d Velde in mootjes gezaagde boomstammen over het terrein, terwijl de architect van het geheel met zijn mobieltje de vorderingen tussen zijn andere klussen door vastlegt. Van kou valt – behalve wat vingertopjes en tenen – weinig te bespeuren.

De jongste telg van de voedselbosfamilie boort 8 mm gaten in dode boomstammen en stronken. Bjorn Smid is ’s ochtends vroeg even struinen in het voedselbos, haalt een boomstam uit de vijver en mag meteen helpen bij het enten van de oesterzwammen.

Wanneer er bij het enten van de zwammen even onduidelijkheid ontstaat over hoe nu verder, wordt meester Alan Laws aan zijn overall getrokken. En, geeft tekst en uitleg. De geënte houtdeuvels (100) worden – nadat Bjorn de gaten in de boomstam heeft geboord – met een hamer in de stam geslagen en tot iets onder de schors verzonken. “Ik fyn ‘t leuk en doen graag frijwilligerswerk”, zo laat de basisschoolpuber trots weten. Sint Jabuurster Ben Feiertag sealt tot slot met een laagje kaarsvet de geënte oesterzwam af om indringers in de vorm van schimmels buiten de deur te houden.

Nadat een fraai met boomstammen opgesierd brugje over de duiker is gemaakt, komen binnenkort ook overgangen naar het dierenrijk van familie v/d Weg en een ontsluiting naar de van Albadaweg. Zodat de wandelaars binnenkort via meerdere wegen de beleving van het voedselbos kunnen inhaleren.

Ook al is het voedselbosproject eentje van lange adem, waarbij nog ontzettend veel (handen)arbeid moet worden verricht, volgens Jan maakt de ‘soasjale funksy’ de ‘ferbinende factor’. En dat zie je na ieder appje op zaterdagmorgen terug.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.