Excursie naar Ús Hôf Sibrandabuorren

Zaterdag 12 oktober zijn we met een groepje voedselbossers (bestuur/vrijwilligers) naar zelfoogsttuin Ús Hôf in Sibrandbuorren geweest. Deze tuin is in 2013 opgezet door Michel Pauluis en Bregje Hamelynck. Ús Hôf werkt op basis van permacultuur en is opgezet als een CSA, Community Supported Agriculture, waarbij een agrarisch bedrijf samenwerkt met de gemeenschap waaraan de produkten worden geleverd. Er wordt gewerkt met abonnementen. Je betaalt éénmalig een bedrag en daarvoor kun je zelf je groenten komen oogsten. Michel en Bregje hebben ons uitgebreid geïnformeerd over de tuin en de werking met de abonnementen. Tevens is er de eerste Friese Voedselcoöperatie , Ús Iten, opgezet. Een bijzonder initiatief waarbij samengewerkt wordt met zoveel mogelijk lokale leveranciers van ‘eerlijke’ produkten. De leden kunnen hierbij, naast de groenten van Ús Hôf, ook andere produkten bestellen zoals zuivel, eieren, vlees, brood, pasta, rijst etc. Door het werken met vrijwilligers worden de kosten laag gehouden. Al vanaf 15 leden kan een dergelijke coöperatie opgezet worden. Lijkt ons een pracht initiatief om ook in Ouwe Syl eo mee aan de slag te gaan. Michel heeft ons de ‘tuin’ rondgeleid en verteld over de diverse gewassen, de zônes op de tuin, problemen waar je tegen aan loopt (bv. muizenplaag) en hij heeft ons laten proeven van gewasdelen, waarvan de meeste mensen niet weten dat ze ook eetbaar zijn en waar de restaurantchefs die er ook komen oogsten, heel blij van worden. De missie van Michel en Bregje is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze manier van lokaal gezond voedsel produceren en mede door middel van voedselcoöperaties dit zo voordelig mogelijk beschikbaar te maken voor iedereen. Ze willen hierbij ook graag hun expertise delen met een ieder die ook interesse heeft om een dorpstuin en/of voedselcoöperatie op te zetten. Meer informatie op www.ushof.nl  Al met al een zeer geslaagde middag!

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.